Bouwen voor de community

Ga op zoek naar welke software er nog mist en bouw die. Niet voor onszelf, maar voor de gemeenschap, waarbij wijzelf één van de gebruikers zijn. Met andere woorden we maken geen organisatie specifieke software die je in het ecosysteem probeert aan te sluiten, maar we bouwen iets voor het ecosysteem dat wijzelf ook kunnen gebruiken. Hiermee voorkom je latere problemen rondom adaptatie. Daarnaast is open source zonder afname een holle term.

Citizen Coders

Wij geloven in de democratiserende kracht van software, door (overheids)processen open en inzichtelijk te maken kunnen individuele burgers hier controle op uitvoeren én verbeteringen op voorstellen. Dat betekent dat we prioriteit moeten geven aan het “leesbaar” maken van code door kleine codebases en goede documentatie. Zodat we bijdragen aan het zuiverende karakter van open source, fouten sneller worden gevonden en lekken eerder worden gedicht.

Internationaal boven lokaal

Het Nederlandse ICT Ecosysteem staat bol van lokale (vaak overheids-)standaarden, dat levert legio problemen op in koppelvlakken. Daarom is ons uitgangspunt: bouwen naar europese/internationale standaarden, zodat onze software overal gebruikt en aangesloten kan worden.

Engels boven Nederlands

Wij kiezen voor Engels als het gaat om coderen en documenteren. Waarom? Omdat veel code en standaarden van nature al in het engels zijn. Ook omdat iedereen buiten Nederland dan onze code en documentatie kan lezen, verbeteren en gebruiken.

Componenten in plaats van Silo’s

Om te kunnen voldoen aan inzichtelijke en onderhoudbare code, moeten we projecten en codebases klein en overzichtelijk houden. Waarbij we afscheid nemen van zogenaamde silo applicaties ten gunste van microservices architectuur. Kleine stukken code die gemeenschappelijk een ecosysteem aan functionaliteit leveren, waarbij meerdere applicaties gebruik kunnen maken van dezelfde code door deze als API aan te roepen. Een goed voorbeeld hiervan is een DigiD koppeling, het elke keer opnieuw bouwen hiervan in ieder applicatie is zonde van het geld en de ontwikkelingscapaciteit.

Uitbreidbaar ecosysteem

Voor het creëren van een sterk (Nederlands)ecosysteem is het cruciaal dat softwarepakketten makkelijk uit te breiden zijn door derden. Hier is op internationaal niveau binnen open source communities al veel ervaring mee opgedaan en dat heeft bijna overal tot dezelfde oplossing geleid: frameworks en package management. Bijna alle grote open source applicatie projecten (Wordpress, Joomla, Drupal, Wikipedia, Symfony, Larvel, Zend, Django, Rails) zijn opgebouwd als een uitbreidbaar framework. Daarom maken wij voor het bouwen van applicaties gebruik van een framework en brengen wij eventuele afwijkingen onder in een package. Zo houden we een applicatie uitbreidbaar voor derden en kunnen andere ook weer gebruik maken van onze packages.

Containers in plaats van Servers

Onze code is geschikt om op virtuele machines, in de vorm van containers, te draaien. Dat maakt de software onafhankelijk van hardware en stelt anderen is staat een breed scala aan componenten te kunnen draaien, zonder een heel serverpark in te richten. Key voor ons is: Het maken van ‘geschikte’ code en het aanleveren van deze containers, zodat de code plug and play zonder installatie te draaien is.

Beheer vooraf goed organiseren

Open source code die niet wordt onderhouden is doodzonde. Om te voorkomen dat projecten en code na oplevering een stille dood sterven, is het heel belangrijk om op voorhand afspraken te maken over het onderhoud. Een bijzonder aandachtspunt hierbij is dat gebrekkige documentatie of slechte code niet het probleem mag worden van de onderhoudende partij. Daarom zou een aantal jaar onderhoud onderdeel moeten zijn van development opdrachten.

Conduction blauw past bij jou!

Ook werken of stage bij Conduction?

Wij zijn altijd op zoek naar gedreven, originele vakfanaten, pioniers en creatievelingen (to be). Voel je je aangesproken? Neem vooral contact met ons op! :)